JOHN DAVERSA & AMC TRIO PLUS /USA,SK/

John Daversa
Americký jazzový trúbkar, hráč na elektronické ventilové nástroje, skladateľ, aranžér, dirigent, kapelník, producent a pedagóg. Je tiež niekoľkonásobným držiteľom ceny Grammy. Okrem aktívnej hudobnej kariéry, pracuje tiež ako profesor na univerzite Miami’s Frost School of Music.
Už od študentských čias sa venoval písaniu a aranžovaniu hudby pre menšie, ale hlavne väčšie hudobné telesá – orchestre a big bandy.

Ako člen Monterey All-Star High School Big Band doprevádzal také ikonické legendy, ako bol Dizzy Gillespie, J. J. Johnson, Clarke Terry a iní.
V deväťdesiatych rokoch založil Junk Wagon Trio a neskôr John Daversa Progressive Big Band s ktorým hráva dodnes.
Je mimoriadne hudobne aktívny, spolupracuje s rôznymi umelcami a hudobnými telesami ako Joe Cocker, Sheryl Crown, Michael Bublé, Fiona Apple, Burt Bacharach, Renee Olstead, Herbie Hancock, André Crouch, Dr Dre, Gonzalo Rubalcaba, Bob Mintzer Big Band, Yellowjackets a mnohí ďalší.
V roku 2019  vyhral 3x cenu Grammy v kategórii najlepší Big Band, najlepšie bigbandové aranžmány a najlepšie improvizované sólo.
www.johndaversa.com

 

Amc trio hrá od roku 1993. V 90-tych rokoch sa venovali hlavne hraniu jazzových štandardov a doprevádzaniu domácich, ale aj zahraničných sólistov. Začiatkom nového storočia sa začali špecializovať na vlastný repertoár vymykajúci sa bežným jazzovým postupom, rytmom a harmóniám. V ich hudbe cítiť vplyvy aj iných hudobných žánrov ako je pop, klasika, folklór, rock a pod. 

V roku 2006 vydali svoje prvé CD Thor-Iza v triu. Odvtedy vydali svoje ďalšie albumy vždy s atraktívnymi hudobnými hosťami: Ulf Wakenius, Randy Brecker, Philip Catherine, Eric Marienthal, Regina Carter, Ada Rovatti a iní. Okrem týchto spolupracovali s celou plejádou ďalších svetových jazzových hudobníkov ako Bill Evans, Michael Patches Stewart, Mark Whitfield, Bob Franceschini, Andy Middleton a mnohí ďalší. 

V roku 2013 vyhralo Amc Trio cenu Rádio Head Award za svoj album One Way Road To My Heart, ktoré nahralo s legendou Randy Breckerom.

V roku 2015  Amc Trio pri nahrávaní albumu Very Keen Attack obohatilo akustický sound o množstvo elektrických zvukov a rozširili trio o ďalších troch hudobníkov:gitaristu Samuela Marinčáka,klávesáka Petra Kočiša a perkusionistu Miroslava Szirmaia. Vzniklo tak Amc Trio Plus, s ktorým odohrali množstvo koncertov a ktorí sa podieľali aj na nahrávani ich albumu „Plus“ z roku 2019.

Samuel Marinčák sa postupne stal kmeňovým gitaristom skupiny.

Momentálne vydali svoj už ôsmy album „Following The Light“ v nemeckom vydavateľstve JazzLine-Leopard znovu s Randy Breckerom, kde hosťuje aj Breckerova manželka saxofonistka Ada Rovatti. 

John Daversa – trúbka, ewi
Peter Adamkovič – klavír
Martin Marinčák – kontrabas
Stano Cvanciger – bicie
Samuel Marinčák – gitara

www.amctrio.sk